Dintii isi pierd nuanta de alb natural odata cu trecerea timpului si din cauza alimentelor pe care le consumam.
Exista
cateva alimente care desi sunt sanatoase si recomandate de
nutritonisti, afecteaza culoarea naturala a dintilor nostri, lasand pete
greu de curatat. Dintii se ingalbenesc din cauza substantelor pe care
acestea le contin, care coloreaza si deterioreaza smaltul.
„Smaltul
este substanta prin care transpare culoarea dentinei, al doilea strat
al dintelui, cel care ne da de fapt culoarea. Prin detartraj, periaj si
air-flow ne putem mentine albul natural al dintilor” ne-a explicat dr. Hazaparu Anca, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.
Toamna
este sezonul in care tindem sa consumam cele mai multe alimente care ne
pateaza dintii: vinuri, bauturi calde si colorate, legume.
Specialistii
de la ANDRA Smile ne-au povestit despre alimentele care pateaza si
despre cum putem preveni si solution problema dintilor galbeni, astfel
incat sa nu renuntam sa mancam ceea ce ne place.
1. Vinul rosu
Vinul
rosu contine antioxidanti si alte substante, cum ar fi resveratrolul,
excelent pentru sanatatea inimii, imbatranirea precoce, preventia
cancerului si a altor boli cronice. Cu toatea cestea, consumat in
cantitati mai mari, vinul rosu poate schimba culoarea naturala a
dintilor, albul devenind galbui.
„Indiferent
de alimentele consumate, este indicat sa faceti o igienizare dentara
profesionala o data la maxim 5-6 luni, mai ales in perioada de toamna
cand dintii sunt supusi unor factori nocivi, cum sunt compusii din vinul
rosu si din alte alimente care coloreaza”, ne-a spus dr. Andra Custura.
2. Mustul
Bautura dulce siaromata are o consistent si culoarea intense care o face daunatoare sanatatii dentare.
3. Sfecla rosie
Oricine
a mancat vreodata sfecla stie cat de puternica este culoarea sa.
Aceasta poate produce pete pe dinti, mai ales atunci cand este consumata
sub forma de suc. Sfecla este foarte sanatosa pentru organism si
recomandata de expertii in domeniul sanatatii. Ca sa nu o scoatem din
alimentatie, putem urmasfatulmedicilor de la Andra Smile:
„In
cazul in care obisnuiti sa consumati acest aliment, va sugeram sa vas
palate dintii temeinic, dar mai ales sa optati pentru un periaj dentar
insotit de air-flow pentru ca dintii sa-si pastreze culoarea si sa nu
ramana cu pete”.
4. Sosul de rosii
Sosul
de rosii este delicios in spaghete, tocanite sau alte feluri de
mancare, insa poate transforma culoarea dintilor din alb in galben.
Continutul ridicat de acid din sosul de rosii, poate provoaca
deteriorarea smaltului, ducand la ingalbenirea dintilor.
1. | Ceaiul |
Multi
oameni cred ca ceaiul provoaca mai putine pete pe dinti decat cafeaua,
insa unele tipuri de ceai sunt atat de concentrate incat pot ingalbeni
dintii cu usurinta.
Explicatia este simpla: ceaiul contine o substanta numita tanin, care cauzeaza petele de pe dinti.
Cu toate acestea, majoritatea ceaiurilor aduc numeroase beneficii pentru sanatate, motiv pentru care nu trebuie sa intrerupeti consumul lor din cauza colorarii. Cel mai bun lucru pe care il puteti face, in acest caz, este alegerea ceaiurilor mai deschise la culoare si o igiena dentara corespunzatoare.
Cu toate acestea, majoritatea ceaiurilor aduc numeroase beneficii pentru sanatate, motiv pentru care nu trebuie sa intrerupeti consumul lor din cauza colorarii. Cel mai bun lucru pe care il puteti face, in acest caz, este alegerea ceaiurilor mai deschise la culoare si o igiena dentara corespunzatoare.
Pentru a avea dinti albi, fara sa renuntati la alimentele care va plac, Solutia este igienizarea profesionala.
„Igienizarea
dentara professional presupune detartraj – previne si trateaza
problemele cu tesuturile de sustinere ale dintilor si structura dentara,
periaj profesional –previne afectiunile dentoparodontale, si airflow –
inlatura petele si tartrul, prin actiunea jetului de aer, combinat cu
apa si pulbere de bicarbonat de sodiu”, ne-a explicat medicul dr. Monica Bratu.
Pentru ca luna octombrie este luna igienei orale la Andra Smile, pachetul complet pentru igiena orala este redus la jumatate!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu