Ați avut vreodată senzația - nefiind în țară - că va e dor de
mâncarea tradițional românească? Multora dintre noi, după ce suntem plecați o
perioadă mai îndelungată din România, ni se face un dor teribil de anumite
preparate specifice țării noastre. Unul dintre acestea este ciorba. De ce?
Pentru că am fost învățați de mici să o consumăm fiind persuadați de părinți
sau bunici să luăm măcar câteva înghițituri pentru că “o să ne facă bine”. Ei da, mulți spunem și acum că nimic nu se
compară cu ciorba făcută de mama...
În multe zone ale României ciorba capătă un gust
aparte pentru că este acrită. Unii preferă zeama de lămâie, alții zeama de
varză sau oțetul, însă unul dintre cele mai folosite ingrediente la ora actuală
este borșul. Pe lângă faptul că dă o savoare aparte, conține vitamine și aduce
beneficii organismului. De exemplu, știai că borșul se obține prin fermentația
târâţelor și conține minerale, complexul de vitamine B și o cantitate însemnată
de vitamina C și Calciu? Însă lista
beneficiilor continuă:
• favorizează eliminarea toxinelor din organism
și îi conferă energie
• fortifică
sistemului imunitar și reglează glicemia
• asigură o
funcționare optimă a colonului și ajută la scăderea în greutate
• este recomandat în stările anemice pentru că
redă poftă de
mâncare
Borșul este mai ușor de
procurat decât era în trecut, companii precum Podravka România venind cu o gamă
variată în întâmpinarea gospodinelor:
1.
Vegeta Borş
Original este potrivită dacă ai nevoie de varianta clasică de asezonare a
ciorbelor deoarece gustul acru este obținut prin fermentație naturală.
2.
Ciorbele
proaspete cu legume sunt o opțiune perfectă pentru orice moment al anului, dar
mai ales acum, când vrem să ne adăpostim
la căldură și să sorbim ceva fierbinte. Vegeta Borş
cu Legume dă gustul autentic ciorbei tale, atfel că te vei încălzi cu un
preparat sănătos.
3.
Vrei
să
adaugi savoarea verdeţurilor în ciorba ta, dar nu le gaseşti mereu proaspete?
Nu-i nimic, Vegeta
Borş cu Verdeţuri este îmbogățită cu morcov, ceapă, leuștean, țelină, praz
și frunze de pătrunjel deshidratate.
4.
Dacă
preferi gustul ciorbelor cu smântână, precum cea rădăuțeană,
recomandarea este Vegeta Borş
cu Smântână. Conține legume uscate natural, târâţe din cel mai bun grâu,
porumb și leuștean - toate o să intensifice savoarea preparatului tradițional.
Chef Liviu Balint,
ambasadorul Podravka România, îți recomandă
o rețetă tradițională de borș de legume,
care se poate consuma oricând, fie că ții post sau pur și simplu iubești mixul
de legume amestecat cu mirodenii.
Ai nevoie de 1 cartof
mare, 1 ardei roșu, 1 ceapă medie, 1 morcov, 1 păstârnac potrivit, ½ țelină, 1
dovlecel mediu, o tijă praz (12-15 cm), ½ legătură pătrunjel verde, 150g fasole
verde congelată, 100g mazăre congelată, 2 linguri leuștean congelat, suc de
roșii și 1 lingură (10g) de Vegeta Borș cu Legume la fiecare litru de ciorbă.
Toacă mărunt ceapa,
morcovul, păstârnacul, țelina și ardeiul și călește-le în ulei de măsline
pentru câteva minute. Adaugă prazul tăiat rondele și mai lasă-le puțin. Apoi
adaugă 1 litru de apa caldă și completează treptat, până ajungi la 3 litri.
După 25 minute adaugă dovlecelul și cartoful pe care le-ai tăiat cubulețe,
mazărea și fasolea. Lasă-le încă 20 minute la foc mediu. La final, toarnă sucul
de roșii și adaugă 3 linguri de borș Vegeta. În 2-3 minute poți să iei oala de
pe foc și să asezonezi cu sare, pătrunjel și leuștean.
Te poftim să îți
reamintești de gustul bun al ciorbei din copilărie!
Wow , m-a cuprins o pofta teribila de ciorba cu bors !
RăspundețiȘtergere